1 miljoen uitwegen

1 miljoen uitwegen, het eigenzinnige filmproject van het New Rotterdam Jazz Orchestra, zeven regisseurs en zeven componisten is uit op een prachtige dvd/cd! Het verhaal van een man en zijn zoektocht naar verandering is sereen, absurdistisch, lichtzinnig en filosofisch, een intrigerende Rotterdamse roadmovie met zeven verschillende gezichten. Met muziek van Johan Plomp, Wiboud Burkens, Stefan Lievestro, Louk Boudesteijn, Rob van de Wouw, Ronald Kool en Martin Fondse.

uit: Metro, 16-2-12
Een uit de hand gelopen grap, die uiteindelijk een Rotterdamse film werd: no budget, maar met liefde gemaakt. Dat is 1 miljoen uitwegen, een film van zeven Rotterdamse regisseurs in samenwerking met het New Rotterdam Jazz Orchestra. De film draait tijdens het IFFR in de Doelen.

“Ik organiseerde al een paar jaar Cinepeter, een alternatief Rotterdams filmfestival voor korte films in café Hensepeter op de Nieuwe Binnenweg”, zo legt initiatiefnemer en regisseur Rob van Pelt het ontstaan van de film uit. “Het New Rotterdam Jazz Orchestra benaderde mij of ik films kon aanleveren waar ze muziek voor konden maken. Maar ik vond het eigenlijk een veel leuker idee om die films zelf te maken.

” En zo verzamelde Van Pelt zeven regisseurs, die ieder tien minuten film maakten. Zeven componisten schreven muziek voor de filmpjes. Die muziek wordt tijdens de vertoning van de film live gespeeld door een dertienkoppig orkest. Rick Bazuin is één van de regisseurs: “Iedere regisseur heeft dus zijn eigen deel van de film gemaakt. Deze gaat over een lifter die in zeven verschillende situaties terechtkomt. Hij begint langs de snelweg en eindigt langs de snelweg, de invulling ligt helemaal bij jezelf.

” Zo komt lifter Rudy terecht in ruzies, een kidnapping, wordt hij verleid door mooie dames en wordt hij aangereden door een dronken bestuurder. Verder moet hij op konijnenjacht en wordt hij gewurgd door een priester, om maar een paar gebeurtenissen uit de film te noemen. “Mijn stuk van de film is een hedendaagse bewerking van Odysseus, waarin Rudy wordt gelokt en verleid door sirenes in een mooi, oud huis”, aldus Bazuin. “We zijn alleen al drie maanden bezig geweest met de voorbereidingen.” Welke muziek één van de componisten heeft geschreven bij zijn stuk van de film, weet hij nog niet. “Muziek is één van de moeilijkste dingen bij een film, maar ik heb de componist gewoon vrij gelaten. Ik hoor het wel als de film wordt vertoond.” De regisseurs betaalden alles uit eigen zak, in totaal hebben zo’n honderd mensen belangeloos aan de film meegewerkt.

Bekijk ook