New Rotterdam Jazz Orchestra NRJO

LantarenVenster presenteert: New Rotterdam Jazz Orchestra viert de stad

In een serie van vier concerten, in samenwerking met LantarenVenster, gaat het New Rotterdams Jazz Orchestra gewaagde samenwerkingen aan met verschillende Rotterdamse culturele gezelschappen.

Bij iedere editie wordt een Rotterdamse gastsolist uitgenodigd om samen met het orkest zijn muzikale wereld te verkennen. Dit alles in de intieme jazzclubsetting van LantarenVenster, waar je als bezoeker vlakbij het spel en het vuur zit.

Met deze gloednieuwe serie vieren we de creativiteit van de stad en de veerkracht van muziek in deze opmerkelijke tijd.

De concerten zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Droom en Daad en het Clultuurmakersfonds van het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Het eerste concert is een ontmoeting van het NRJO met drie muzikanten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Violiste Hadewijch Hofland stelde een ensemble samen dat met het NRJO onderzoekt waar klassieke muziek en jazz elkaar raken en versterken.

Het NRJO geeft muzikaal commentaar op de muziek van het RPho en visa versa, de melodieën van het NRJO worden vertolkt op een ongekende en tot nu toe ongehoorde manier en nieuwe unieke combinaties van instrumenten worden uitgebuit. Het tweede concert is een ontmoeting van het New Rotterdam Jazz Orchestra met twee musici van de afdeling Wereldmuziek van Codarts: de tablameester Niti Ranjan Biswas en de Rotterdamse-Iraanse muzikant/vocalist Reza Mirjalali.

Een ontmoeting waarin de kracht van muziek, de universele taal tussen Oost en West, nog eens versterkt wordt door het open vizier en de zucht naar avontuur van het New Rotterdam Jazz Orchestra. Het derde concert is een ontmoeting met het Scapino Ballet. Eind april hebben het NRJO en het Scapino ballet intensief samengewerkt en is er een geheel nieuw programma gemaakt. Het is resultaat is met maar liefst 9 camera’s vastgelegd en wordt eind mei in streaming-vorm aangeboden.

Vervolgens vinden er op 28 en 29 juni voorstellingen plaats van deze unieke samenwerking. Het vierde concert is een ontmoeting met acteur Jeroen Spitzenberger.

Het thema van deze samenwerking: De manier waarop in verschillende culturen met de dood wordt omgegaan. Op een speelse manier wordt dit ogenschijnlijk zware onderwerp aangesneden, en biedt een boeiende kijk op de grote culturele diversiteit aangaande de beleving van dit onlosmakelijke deel van het leven.

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Droom en Daad.

Deze concertserie is mede mogelijk gemaakt door:

Bekijk ook